onsdag 14 november 2007

Hur ser man att någon är hetero?

När kollegan Aina var på tråkig histologi var jag istället på mysigt kärleksakutenmöte på temat heteronormativitet.
Vi pratade om att vi inte ser normerna eftersom de anses som självklarheter utan bara ser det som avviker från normen. Testa själva att leka leken "gissa heterot" och motivera varför en person är heterosexuell utan att använda uteslutningsmetoden (den och den är inte hetero..) och argument som "hon kan inte vara flata för isåfall skulle hon ha..." osv. Inte så megalätt. Det var väldigt givande och det kom fram många intressanta tankar om normer och könsmaktsordning och sånt.

Personer som är norm och har makt ser det oftast inte själva men när det inte riktigt klaffar för dem blir det så jävla tydligt att se att det verkligen finns!
Har ni tänkt på att mannen i ett heterosexuellt fårhållande nästan alltid har lite mer status än kvinnan, även då kvinnan har hög status. Om kvinnan är läkare så är mannen bannemig överläkare!

Då kommer jag att tänka en del på sambandet mellan mansrollen och kvinnomisshandel. Jag tror att det i många fall måste vara så att männen som slår gör det därför att de hamnat i "underläge" gentemot kvinnan. Tänk att kvinnan är på det sättet som normen säger att mannen ska vara, till exempel har ett yrke som ger mer status, tjänar mer pengar, mer delaktig i samhället osv. Mannen måste då liksom jämna ut läget, förminska kvinnan, göra henne svag och liten för att få rätt maktbalans.

Det som är krångligt är att vi bara vet hur normen är, för hur skulle det annars vara? Den ger oss som en känsla av otillfredsställelse, att det bara finns ett egentligt riktigt sätt att leva sitt liv på. Det är ju därför vi alla tjänar på feminism. Den frigör oss från fack och normer och ger oss val.
Det är svårt men nödvändigt att skapa sig själv.

En annan grej jag upptäckt att jag stör mig sjukt mycket på är att folks missbruk av uttrycken normalt och naturligt. Fatta att om någonting är i minoritet så kanske det inte är det "normala" om man tänker att det är hur det brukar vara mest, men tro fasen att det för den sakens skull kan vara naturligt!

Sen alla som använder argumentet "det är ju naturligt (från växter), då måste det ju vara bra eller åtminstonde ofarligt". Puckon...



Visage - Fade to Grey- http://www.zshare.net/audio/4908702cdd5f28/

3 kommentarer:

Jonas sa...

lol. shit, vilken revelation det måste varit..

förresten, ordet naturligtvis då? engelskans "natural"? du kan ju inte bara haka upp dig på ett ämne utan att veta allt om det.

uttrycket "det är nu onaturligt, därför måste det vara bra.." folk tolkar naturligt annorlunda. precis som att ekologiskt inte betyder att varan är direkt ekologisk, bara att den är lite mindre onaturlig än alla andra. och har eko-bönder då.

skärpning.

Ylva sa...

det är inte meningen att man ska kunna tolka ord på olika sätt. ett ord betyder det ordet är till för att betyda. så det så.

Jonas sa...

hah! det är faktiskt "naturligt" att språket utvecklas och anpassar sig efter omständheterna.

ord som hade en betydelse 50 år sedan betyder något helt annat idag. innebörden ändras.

och visst är det meningen att man ska kunna tolka ord på olika sätt. allt beror på kontexten, både meningens kontext och omständigheterna som påverkar just denne.

fan, är du en sån där konservativ tjej?